Logo
Ispiši ovu stranicu

Britanski ministar priznao da planovi Vlade oko Brexita krše međunarodne zakone

LONDON - Nakon male pauze zbog pandemije koronavirusa, brexitska sapunica opet redovito izbacuje nove epizode. Nekoliko tjedana uoči roka za postizanje sporazuma o budućim trgovinskim odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, britanska vlada planira predstaviti prijedlog zakona koji zaobilazi dijelove dogovora o razvodu s Unijom oko Sjeverne Irske
Ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis priznao je da taj prijedlog krši međunarodne zakone.

"Da, ovo krši međunarodne zakone na specifičan i ograničen način. Uzimamo si za pravo da ne primijenimo europske zakone dođe li do određenih i usko definiranih okolnosti. Postoje presedani da Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i druge zemlje mogu razmotriti svoje međunarodne obveze ako se okolnosti promijene."

Nezadovoljstvo time su izrazili Irci i britanska oporba, a bijesni su i neki članovi vladajuće stranke koji su upozorili da bi to moglo uništiti britanski međunarodni ugled. Šef Europskog parlamenta David Sassoli ponovio je stav Bruxellesa - neće biti trgovinskog sporazuma prekrši li se dogovor o rastanku.

"Očekujemo da će Ujedinjeno Kraljevstvo ispuniti svoje obaveze pogotovo što se tiče prava građana i Sjeverne Irske. Svaki pokušaj Ujedinjenog Kraljevstva da potkopa sporazum imati će ozbiljne posljedice."

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com