Logo
Ispiši ovu stranicu

Aladrović za MS: Svjesni smo štrajka i odgovornosti, očekujemo pronalazak zajedničkog jezika

ZAGREB - Je li najava povećanja plaća od 6,12 posto državnim i javnim službenicima doista iznenađujuća, što znači povlačenje paketa o izmjeni Zakona o radu iz hitne saborske procedure, je li Vlada popustila pred zahtjevima poslodavaca i hoće li se postići nagodba sa sindikatima u štrajku, neka su od pitanja na koje nam je u Intervjuu tjedna Media servisa odgovorio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. S njim je razgovarala Kristina Tomljanović.
Iako je premijer Andrej Plenković u srijedu najavio povećanje plaća svim državnim i javnim službenicima za 6,12 posto, to nije ublažilo nezadovoljstvo prosvjetnih radnika koji su odlučili nastaviti sa štrajkom. Sindikati su zamjerili premijeru što je preko saborske govornice obznanio takvu vijest, umjesto socijalnim dijalogom. Ministar Aladrović je najavio da početkom sljedećeg tjedna kreću u postupak mirenja sa sindikatom visokog školstva. Poručio je da su svjesni štrajka i odgovornosti prema roditeljima i učenicima, ali da Vlada čvrsto stoji pri stavu da je ponuđeni iznos i više nego korektan te da očekuje pronalazak zajedničkog jezika sa sindikatima.

"Nije pitanje socijalnog dijaloga da li je to trebalo učiniti ili ne. Ovdje Vlada vrlo jasno pokazuje svoj smjer, a to je da želi povećati plaće za sve državne i javne službenike, ne preferirajući nijednu skupinu posebno, niti diskrimirajući pojedinu skupinu iz ove domene. Paralelno s tom najavom, ono što je pokrenuto u ovom trenutku kada govorimo o državnim i javnim službenicima, to su pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru, o njegovom dodatku koji definira visinu osnove".

Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod u svom je priopćenju naveo da nije točno da se radi o povećanju od 6,12 posto, jer s obzirom na povećanje osnovice u tri navrata to po njihovom izračunu ispada oko četiri posto. Aladrović kaže- nije mi jasna njihova računica.

"Matematika u kojoj su dva plus dva plus dva su četiri, meni osobno nije jasna, ali možda kolege iz sindikata Preporod imaju neku paralelnu računicu. Mislim da ovdje svodimo nešto na osnovne matematičke operacije, a to nije dobro".

Sindikati negoduju i zbog koeficijenata složenosti posla. Tvrde da su njihovi koeficijenti manji u odnosu na druge službe. Ministar je najavio da će angažirati neovisne stručnjake koji će na stol staviti sve činjenice i dati neovisnu evaluaciju koliko je zaista složen koji posao. Dok se ne odradi evaluacija, kaže da nema smisla razglabati čiji je posao složeniji, ali zato navodi rješenje kojim namjeravanju smanjiti upravo te eventualne razlike.

"Sa ovim rješenjem o povećanju za 6,12 posto kroz osnovicu i paralelno stavljanjem na stol cijelog dizajna sustava plaća u Hrvatskoj, razgovora o tome i kreiranjem novog sustava, smatramo da ćemo s ovim postići optimalno rješenje i da ćemo ublažiti sve razlike koje su se u ovom trenutku pojavile".

A osjeća li ministar Aladrović pritisak da se ovdje ne radi o pregovorima o koeficijentima, nego da je riječ o pregovorima koji su otvorili pitanje parlamentarne većine?

"Da li je to otvorilo pitanje parlamentarne većine, mislim da ćemo to vrlo brzo vidjeti i to čak danas.Danas imamo teme u Saboru o kojima će se razgovarati, pa će se moći pokazati da li je parlamentarna većina stabilna. Ja sam osobno uvjeren da je stabilna i da tu nema nikakvih problema. Svatko od koalicijskih partnera ima pravo na mišljenje po svakoj temi. Mi ta mišljenja uvažavamo, međutim, bitno je istaknuti da ovo što komuniciramo su ciljevi Vlade. To je nešto što je iznad ciljeva pojedinih resora, nešto što je iznad osobnih mišljenja pojedinaca".

Aladrović je jasno naglasio da prihvaćanje prijedloga inicijative ‘67 je previše‘ ne znači odustajanje od mirovinske reforme te kako izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju Vlada uvažava volju više od 700 tisuća hrvatskih građana.

‘U devet mjeseci provođenja mirovinske reforme može se vidjeti niz mjera koje su prouzročile stabilniji sustav te adekvatnije mirovine i mislim da je uspjela‘, rekao je Aladrović te nadodao još neke od izmjena:

"Onaj segement u kojem su građani izrazili svoje mišljenje, a to je odlazak u mirovinu sa 65 godina u odnosu na 67 koliko smo mi bili predložili, isto tako odlazak u prijevremenu mirovinu sa 60, umjesto sa 62 godine i smanjena penalizacija, nešto na što su građani kao na segment mirovinske reforme reagirali. Prikupilo se oko 711 tisuća potpisa, a mi smo to vidjeli i akceptirali".

Prilikom predstavljanja izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju u Saboru, oporbu je zanimalo zašto su prihvaćeni svi zahtjevi referendumske inicijative s obzirom da se mirovinska reforma promovirala kao dobro pripremljena i posložena. Vlada, premijer, prihvatili su apsolutno sve što se od njih tražilo. Je li taj potez napravljen zbog skorašnjih izbora?

"Ono što je činjenica je da su sljedeće godine parlamentarni izbori, ali sve ove odluke koje Vlada donosi u ovom trenutku, cijeli smjer koji pokazujemo u kojem ćemo se kretati nije povezan s tim. Mi taj smjer pokazujemo vrlo jasno i u protekle tri godine i nastavljamo u istom smjeru, tako da ja zaista niti jedan potez ne bi poistovjećivao s bilo kakvim izbornim ciklusima".

Mnoge zanima zašto se sustavno ne dira u povlaštene mirovine. Aladrović je razriješio zabludu mnogih- mirovine po posebnim propisima ne plaćaju se iz doprinosa. Isto tako kaže- u ovome nema problema osim želje za politizacijom ove teme od strane pojedinaca.

"U ovom trenutku s obzirom da su to stečena prava, ne postoji nekakav način da se to u jednom potezu na neki način riješi. Moramo napraviti kvalitetan pregled posebnih propisa, ali vrlo jasno smo iskomunicirali da smo mi u ovom trenutku kroz mirovinsku reformu uređivali opći sustav propisa. U nekom trenutku ćemo napraviti kvalitetne analize i vidjeti što se može učiniti po pitanju mirovina po posebnim propisima i pravodobno ćemo reagirati".

Na ovotjednoj telefonskoj sjednici Vlade donesena je odluka o povlačenju više Zakona iz hitne saborske procedure, među kojima je i Zakon o radu. Zašto je došlo do takvih odluka i što to točno znači?

"Govorimo o tome da nismo u ovom trenutku pustili u saborsku proceduru, ali to sigurno ne znači da nećemo, nego samo želimo nakon kvalitetnije i duže rasprave i rasprave koja će možda otvoriti nova potencijalna pitanja iz radnog zakonodavstva, za koje smatramo da ih je potrebno urediti, pustiti zakon u proceduru. Sigurni smo da ćemo na taj način pronaći najkvalitetnije rješenje".

Bliži se predstavljanje proračuna. S obzirom da vladajući nisu napravili ustupke ni HNS-u ni stranci Milana Bandića oko njihovog inzistiranja oko udovoljavanja svih zahtjeva prosvjetnim radnicima, padale su i svojevrsne prijetnje o izlasku iz koalicije...Misli li ministar da će te trzavice utjecati na prihvaćanje samog proračuna?

"Naravno da su uvijek pojedini resorni apetiti možda veći nego što bi se u ovom trenutku moglo pokriti s našim proračunskim prihodima. Naravno da je tu uvijek potrebno usuglašavanje. Usuglašavanje kako ide na međuresorno unutar Vlade tako ide usuglašavanje s koalicijskim partnerima. Siguran sam da ćemo po tom pitanju pronaći zadovoljavajući efekt unutar proračuna".

Premijer Plenković je u svom govoru o stanju nacije situaciju predstavio gotovo pa idiličnom. Na račun Vlade nije uputio nikakvu kritiku. Aladrović u sličnom tonu.

"Jesmo li mi apsolutno zadovoljni s tim, naravno da nismo jer ono što nas gura naprijed kao Vladu RH je to da želimo više i bolje za građane. Kada govorimo o cijelom setu mjera koji se dogodio iz svih resora, možemo primijetiti izrazito pozitivne pomake".

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com