Menu

Blaženka Divjak za MS: Ne mislim da HNS prisvaja kurikularnu reformu

ZAGREB - Je li Vlada stabilna, hoće li obrazovna reforma smanjiti broj 'nestrpljivih mladih ljudi' koji odlaze iz zemlje, prisvaja li HNS reformu i koji su gorući problemi na zagrebačkom Sveučilištu, uključujući i proces izbora novog/starog rektora, otkrila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Intervjuu tjedna Media servisa. S ministricom Divjak razgovarala je Andrea Barać.
Na početku intervjua neizostavno pitanje s obzirom na neopozivu ostavku vladina povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka - Je li Vlada stabilna i hoće li doći do rekonstrukcije?

"Naravno ja sam kao i svi očekivala da se ta situacija razriješi jer je visokoprofilirana tema. Nemam nekih novih saznanja niti spoznaja o procesu vezanih uz Agrokor jer to nije u mom djelokrugu rada u Vladi. A što se tiče rekonstrukcije mislim da je to tema za premijera" .

U svijetlu ostavke državnog tajnika demografa Marina Stromta, što je ministrica nazvala 'ishitrenim postupkom nestrpljive mlade osobe', Divjak kaže odlazak mladih ljudi iz zemlje je najvažnija tema kojom se moramo baviti i tu važnu ulogu igra obrazovanje.

"Ne možemo rješavati s nekoliko parcijalnih mjera. Tim problemima se treba sveobuhvatno pristupiti. Kvalitetno obrazovanje i znanost koja je povezana s primjenom i industrijom predstavljaju vrlo značajne demografske mjere nešto kratkoročno, ali najviše dugoročno. Ali mi i moramo gledati dugoročno. Sve što se sada može napraviti je dobro, ali bez jasnog ulaganja u obrazovanje i znanost mi dugoročno nemamo šanse".

Kurikularna reforma u eksperimentalnom programu kreće sljedeće školske godine. Krenula je edukacija profesora, a osigurana su i sredstva. U tijeku je javni poziv za škole koje žele sudjelovati u programu, a na kritike da je rok od mjesec dana prekratak ministrica kaže od prošle godine se najavljuje provedba i vremena je bilo dovoljno. Iako je jedna od važnijih stvari, reforma nije samo uvođenje informatike.

"Promjent ćemo način poučavanja, ali i staviti naglasak na digitalnu transformaciju. Pored udžbenika koji će biti koncizniji i kraći, da se koriste digitalni materijali i da učenici uče na način kako će kasnije učiti kroz život".

Prisvaja li HNS obrazovnu reformu budući da je web stranica stranke predstavljena kao online platforma za praćenje reforme?

"Ja ne mislim da je to prisvajanje reforme iako treba naglasiti da je HNS ulaskom u Vladu omogućio, ne samo da obrazovanje dođe u fokus, nego da se kurikularna reforma nastavi. Na stranicama Ministarstva imate link na alat koji je HNS razvio. Kroz taj alat će biti kurikularna reforma, ali i drugi projekti koji će se staviti u sustav".

Uskoro ćemo saznati tko će činiti novu Ekspertnu radnu skupinu. Kakva se poruka šalje mladima jer Jasminka Buljan Culej, koja je sad u Posebnom stručnom povjerenstvu, nije sankcionirana zbog manipulacije prošlim natječajem? Divjak još jednom ponavlja okrenimo se budućnosti.

"Jednako tako se ne dam uvlačiti u svakodnevne politikanske teme jer bi to značilo da se ne mogu baviti onim zašto sam došla na ovaj položaj. To da se Posebno stručno povjerenstvo nije očitovalo o svojim postupcima, to je druga stvar, ali sve što sam kao ministrica mogla razriješiti, ja sam razriješila".

Što se tiče imenovanja Borisa Blažekovića konzulom u New Yorku, kaže nadležni odbor je jednoglasno podržao tu kandidaturu.

"Očito na temelju nekih međunarodnih iskustava koje gospodin Blažeković ima i njegovo poznavanje jezika. Bi li bilo bolje da ima i formalno obrazovanje, ja se slažem da bi bilo bolje".

Pred nama su izbori za rektora zagrebačkog Sveučilišta. Analizom četverogodišnjeg mandata Damira Borasa još jednom je kao najveći probleme izdvojila netransparentnost i zatvorenost. A hoće li se pridružiti sutrašnjem prosvjedu organiziranom baš zbog tih razloga?

"S obzirom na svoju poziciju ne mogu se pridružiti prosvjedu jer sam u poziciji nekoga tko ima političku funkciju i bilo kakvo miješanje u autonomiju Sveučilišta pred same izbore, to nije ono što mogu napraviti. Ali mogu apelirati na otvorenost procesa i da kandidati za rektora odgovaraju na pitanja".

Upravo zbog poziva na otvorenost prošli tjedan prorektor Šimpraga je izjavio da postoji razlog zašto je Divjak ministrica, a ne rektorica.

"Njega baš ne bih komentirala, ne mogu baš svakoga komentirati".

Dva se kandidata natječu za mjesto rektora, aktualni Damir Boras i Damir Bakić s PMF-a. Na upit jesu li potrebne promjene na Sveučilištu ministrica kratko i jasno kaže:

"Promjene na Sveučilištu su sigurno potrebne".

Boras je protiv izjednačavanja diploma stručnih i sveučilišnih studija, a burna rasprava bila je o u Saboru.

"Ja bih rekla da je ta tema prenapuhana. Ovaj Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru i diskusija o njemu je iskorištena za rješavanje problema koji nisu problemi kvalifikacijskog okvira".

Za kraj je otkrila i zašto je došlo do problema oko pravnog statusa Hrvatskih studija.

"Nisu se slušali savjeti, nisu se uzimale u obzir različite perspektive Hrvatskih studija i odgovornost je tu na rektoru i Senatu velika", rekla je Divjak.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam