Menu

Britanski veleposlanik za MS o brexitu, Todoriću i odnosima sa SAD-om

ZAGREB - Kakvo je trenutno stanje u iscrpljujućim pregovorima o razlazu Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, kakv će utjecaj imati na hrvatske građane i jesu li komentari hrvatskih političata o odluci londonskog suda o Ivici Todoriću doživljeni kao utjecaj na pravosuđe otkrio je u razgovoru za Media Servis britanski veleposlanik Andrew Dalgleish.
Dok traju intenzivni pregovori između UK i Unije o "razvodu", građanima je teško popratiti sva zbivanja oko ovog jedinstvenog procesa u Uniji pa smo zamolili britanskog veleposlanika Andrewa Dalgleisha da nas uputi u stanje pregovora, posebno nakon jučerašnjeg sastanka britanske premijerke May i šefa EK Junckera. Članice su željele da se vidi napredak u pregovorima prije nego se počnu razgovori o budućnosti.

Obje strane moraju raspraviti budućnost što je prije moguće ako ćemo imati brexit, koji je predvidiv i upravljiv. Zato s obje strane stavljamo toliki naglasak na napredak sada, kako bi što prije krenuli s pregovorima o sljedećoj fazi...Tri glavna pitanja oko kojih se vode razgovori u Bruxellesu su pitanje iznosa koji Britanija mora platiti, prava građana i režim na jedinoj kopnenoj granici s EU onoj s Irskom.

"Dakle radi se o ljudima i to je u srcu pregovora, briga za ljude. Drugo je pitanje koliko novca UK duguje kao članica EU, jer kako je rekla premijerka, da niti jedna članica ne mora brinuti da će dobiti manje ili plaćati više kao posljedica britanskog izlaska iz unije. I treće pitanje je ako će se upravljati granicom između Sjeverne Irske i Irske. Obje strane žele izbjeći "tvrdu" granicu, da ne žele infrastrukturu i da bude lagano građanima prelaziti granicu ali i voditi poslove neometano."I dok naporni pregovori EU i UK traju zanimalo nas je utječe li cijeli proces na bilateralne odnose Britanije i Hrvatske.

"Redovito razgovaram s hrvatskom vladom kako ćemo se pozabaviti tim pitanjem. Jasno je da je namjera UK da svi građani EU u budućnosti budu tretirani jednako. MOramo pronaći način kako da provedemo tu namjeru. Redovite rasprave, ali pozitivne jer na koncu obje zemlje ne žele nanijeti štetu EU i žele zdrave bilateralne odnose u budućnosti."Veleposlanik Dalgleish rekao je kako komentari nekih hrvatskih dužnosnika nakon odluke londonskog suda o izručenju Todorića nije doživio kao pokušaj pritiska na pravosuđe druge zemlje.

"Suradnja između dviju vlada, policije i tužiteljstva je bila odlična, ali je u službi pravosudnog procesa a ne političkog utjecaja na ovaj ili onaj način. Gospodin Todorić je i dalje u Londonu, opisuje se kao građanin Londona. Siguran sam da je do sada već shvatio da skoro svaki građanin kojega susreće nema elektroničku narukvicu i ne mora se javljati policiji. Saslušanje će biti u travnju i tada će biti odlučeno što dalje."Zanimala nas je i budućnost odnosa UK i SAD-a i to ne samo u svjetlu reakcija premijerke May na internetske objave američkog predsjednika Trumpa, gdje je dijelio lažnu snimku britanskih krajnjih desničara. Veleposlanik napominje da se radi o posebnom odnosu dviju sila, da tu nema promjene već svaka strana jasno daje do znanja što misli.

"Odnos je jači nego ikad i nastavit će biti, ali to neće zaustaviti premijerku da kaže što misli da je istina, ali niti američkog predsjednika da kaže što misli. Veza je jača nego ta neslaganja i male svađe i takva će izdržati." zaključio je Dalgleish
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam