Menu

Novosel za MS: Ograničavanjem rada nedjeljom neće se otpuštati, nego zapošljavati

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servis, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel govorio je o prvom u povijesti prvomajskom e-prosvjedu, zabrani rada nedjeljom, izmjenama Zakona o radu kao i smanjivanju plaća u državnim i javnim službama. S Novoselom je razgovarala Andrea Barać:

 

Međunarodni je praznik rada sindikati su iznimno ove godine proveli u e-prosvjedu, odnosno od 11 do 12 sati na platformi Zoom pod sloganom "Radnicima hvala - ali prvo prava" progovorili su upravo o pravima koja im se uskraćuju inače pa i za vrijeme pandemije koronavirusa. Novosel je uvjeren da su tim putem poslodavcima poručili:

 

 

 

"Da sve ono čemu su se oni veselili da će u budućnosti Sindikati teško organizirati radnike, jer će raditi kod kuće, na izdvojenim mjestima rada, na platformama, bit će ih nemoguće organizirati, evo današnjim prosvjedom smo pokazali kako će to biti moguće. Pokazali smo i da kada nam sve onemoguće radnici će se moći organizirati, jer samo kada su radnici zajedno mogu zaštititi svoja prava."

 

 

Što se tiče smanjivanja plaća u državnom i javnom sektoru, osvrnuo se na zazivanu solidarnost i zapitao se gdje je ta solidarnost kad je Vlada dala isti iznos potpore za radnike tvrtki koje imaju pad prihoda za 20 posto, kao i onima koje su potpuno zatvorile svoja vrata.

 

 

 

"Je li doista sada kada je jedna i pol milijarde kuna samo za 3. mjesec dana poduzetnicima u privatnom sektoru, kada će još toliko ili više dobiti za 4. i 5. mjesec, kada se doista bude vidjelo koliko je u stvari taj novac iskorišten, ne samo za očuvanje radnih mjesta, nego za cjelovite plaće radnike, onda bi doista trebalo vidjeti treba li tada Vlada, u svojstvu poslodavca, treba zadirati u plaće radnika u javnom i državnom sektoru."

 

 

Istaknuo je i da ni u kojem slučaju neće pristati na izmjene Zakona o radu čime bi se još više smanjila prava radnika.

 

 

"To je nešto što bi bilo van svake pameti. Primjer Italije i Španjolske, Danske, socijalnim sporazumom su se dogovarale mjere, no, kod nas HUP-u, kao nažalost jedinom reprezentativnom socijalnom partneru, to ne pada na pamet. HUP bi htio da se svaki korak mijenja zakon što je van svake pameti."

 

 

Još jednom je ponovio da se zalažu za zakonsko ograničavanje radnog vremena nedjeljom i blagdanima, što je na snazi za sada samo tijekom mjera Nacionalnog stožera kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. A na pitanje na čemu temelji pretpostavku da takav potez neće rezultirati masovnim otpuštanjem radnika, odgovorio je:

 

 

 

"Uzmimo nažalost činjenicu da dnevno radnici u trgovini daleko više od propisanog radnog vremena od osam sati. Ako će poslodavci poštivati radno vrijeme radnika, ako će Državni inspektorat konačno raditi svoj posao i nadzirati radno vrijeme u sektoru trgovina budite uvjereni da neće biti viška radnika, nego će sigurno 15 posto radnika dodatno trebati zaposliti."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam