Logo
Ispiši ovu stranicu

U fokusu Media servisa: Kako spriječiti bacanje hrane?

ZAGREB - Svatko od nas u prosjeku godišnje baci 75 kilograma hrane u smeće. Do 2030. godine, zemlje članice Europske unije trebale bi smanjiti količinu bačene hrane za 50 posto. Doznajemo što po tom pitanju planira napraviti Hrvatska te donosimo priču poduzetnika koji je hranu koja je trebala biti bačena pretvorio u unosan posao i osvojio svjetsku nagradu. Lana Klingor Mihić podijelila je s nama zanimljive ideje kako spasiti hranu.

Vlada je ove godine donijela Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane za četverogodišnje razdoblje. Planirane su kampanje podizanja svijesti, edukacija djece u vrtićima i školama. Ipak, prioritetna mjera je - doniranje hrane, rekla je za Media servis Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede. Paket mjera započet je izradom IT sustava za doniranje hrane -„e doniranje“ koji je prošao pilot fazu.

 

 

 

"Donator može biti bilo koja pravna ili fizička osoba, koja svoje viškove hrane besplatno daje posredničkim organizacijama. To su socijalne samoposluge, pučke kuhinje, skladišta za doniranu hranu. Mi za sad imamo osam profila što se tiče donatora i 23 posrednika."

 

 

Hrana na kojoj piše “najbolje upotrijebiti do” sigurna je i nakon tog roka, a ako piše “upotrijebiti do” - ne smije se više konzumirati nakon tog isteka. To najbolje znaju supružnici Maja i Mario Žamboki, koji su hranu pred istekom roka trajanja pretvorili u profitabilan posao, te zbog novog koncepta u maloprodaji, osvojili nagradu u natječaju globalne kompanije Euromonitor. Trgovine "Žabac" otvorene su zasad na tri lokacije a u roku od tri mjeseca otvorit će se i megadućan u Novom Zagrebu

 

 

 

"Imamo dvije, tri lokacije i još smo u pregovorima. Kad nađemo lokaciju, brzo ćemo otvoriti, jer nemamo police, jer sve radimo na kolicima. To je specifičan dućan, jedinstven u svijetu. Nemamo neko veliko ulaganje u prostor."

 

 

U trgovinama 40-ak zaposlenih i troje ljudi s posebnim potrebama koji rade na deterđentomatima. Među njima je i 20-godišnji Krunoslav.

 

 

 

"U Žapcu radim već dva mjeseca i jako sam zadovoljan. To mi je prvi posao u životu, nadam se da ne i zadnji te da će što duže trajati. Dok nisam radio, dolazio sam u Centar Dubrava na radno-okupacijske aktivnosti, gdje idu osobe s posebnim potrebama i to starije dobi, od 18. godine nadalje."

 

 

PR stručnjakinja i pjevačica Lana Kingor Mihić, posljednje se dvije godine bavi isključivo kuhanjem. Za svoje tri kćer i supruga zna odrediti normativ koliko im hrane treba. No, nečeg uvijek ostane, npr. mesa od ručka. Od toga se da napraviti ukusna pašteta, kaže Lana koja je recept podijelila za Media servis.

 

 

 

"U blender se stavi piletina ili bilo koje drugo meso. To možete napraviti i s teletinom, samo je bitno da ju dobro očistite od žilica i kože/kosti. Ubacite malo krastavaca, malo inćuna, vrhnja, majoneze, kapara i dobit ćete sjajnu paštetu, koje god meso odabrali. Ako vam je ostalo pire krumpira, idealno je napraviti krokete koje djeca vole. drugi dan samo stavite neki šnicl na tavu, krokete i svi zadovoljni."

 

 

U obitelji Klingor Mihić ne baca se kruh.

 

 

 

"Čuvam ga za pse. Posušim ga, psima je to vrlo često pametno ubaciti s njihovom dehidriranom hranom i venetualno nekakvim dodacima, ovisno o godišnjem dobu. Zimi psi više trebaju energije za grijanje, a i kruh na sebe navlači nekakve viškove, toksine, tako da je dobar i za njihovu probavu."

 

 

Cijelu emisiju "U fokusu" na temu bacanja hrane poslušajte danas u 17:45 sati.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com