Logo
Ispiši ovu stranicu

Jelena Veljača za MS: "Već sada smo prikupili 60-ak tisuća kuna, a cilj je milijun"

ZAGREB - U Intervjuu tjedna Media servisa gostovale su redateljica i glumica Jelena Veljača i odvjetnica Una Zečević Šeparović iz Inicijative #spasime. Inicijativa je u samo tri i pol mjeseca na Facebooku privukla više od 56 tisuća članova, organizirala veliki prosvjed u Zagrebu s konkretnim zahtjevima upućenim Vladi, pokrenula Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, a za ovaj petak najavljuju veliku donacijsku večer uz nastup najvećih hrvatskih glazbenih imena.

Sve je počelo kao privatni post na Facebooku nakon stravičnog slučaja obiteljskog nasilja s Paga. "Bila je to organska odluka trenutka", rekla je za MS Jelena Veljača, koja je uz pomoć prijatelja i poznanika status digla na višu razinu i pokrenula Inicijativu #spasime.

 

 

 

"Ja sam to zaista tako osjećala, a osjećam i dan danas, da je nasilje prihvaćena stvar u hrvatskom društvu i da država ne koristi aparate i sustav na način koji bi bio zadovoljavajući što se tiče poruke da nasilje nije prihvatljivo", rekla je Veljača.

 

 

U grupi #spasime mogu se pročitati brojna svjedočanstva o obiteljskom nasilju, kao i kritike na rad sustava socijalne skrbi. Odvjetnica Una Zečević Šeparović kaže da su svjesni problema s kojima se sam sustav suočava, ali to ne bi smjelo biti opravdanje.

 

 

 

"Dakle, nije opravdanje ni države ni sustava to što su oni potkapacitirani i nemaju sredstava, jer je riječ o problematici koja je važna za naše društvo. Radi se o ljudskim životima, puno života žena je ‘otišlo‘ zbog sporosti i tromosti sustava. Nažalost i djece...", kaže Zečević Šeparović.

 

 

Sredinom ožujka Inicijativa je održala veliki prosvjed u Zagrebu, koji je rezultirao sastankom s predsjednicom, premijerom i resornim ministrima. Između ostalog, zatražene su izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelj u smislu da se tjelesno nasilje i spolno uznemiravanje procesuiraju kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj, objasnila je Zečević Šeparović.

 

 

 

"Naši predstavnici su u radnim skupinama koje se osnovane i koje se trenutno sastaju. Za izmjenu Kaznenog zakona još čekamo datum, ali obećano nam je da će biti do ljeta prvi sastanak. Naši predstavnici su i u radnoj skupini pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, tako da u kurikulum za sljedeću godinu uđu pojmovi kao što su obiteljsko nasilje, rodno uvjetovanjo nasilje, međuvršnjačko nasilje. Zadovoljni smo što je prepoznat problem i što politička volja postoji. Mi smo dobili na tom sastanku rok do kraja godine za ispunjenje svih ovih zahtjeva."

 

 

Inicijativa #spasi me dala je podršku MUP-ovom projektu Lily, predstavljenom jučer u Vukovaru. Jelena Veljača naglašava kako su ovakve akcije policije vrlo važne, jer treba intenzivno raditi na poboljšanju komunikacije između policijskih službenika i žrtvi, koje su izgubile povjerenje u sustav.

 

 

 

"Mnogo je žena koje su rekle da su bile prisiljene ostati s nasilnikom pod krovom, iako su prijavile nasilje. Vi morate razumjeti da žena ne prijavljuje nasilje zato što je dobila jedan šamar, nažalost, nego u prosjeku prođe do sedam godina od prvog pojavljivanja nasilja, sedam godina je životni vijek."

 

 

Od početka djelovanja, Inicijativa je povezana sa zakladom Solidarna. Zajedno su osnovali Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Kroz Fond će se financirati pravni i zdravstveni troškovi, ili troškovi psihoterapije, stanovanja, dodatnog obrazovanja za žrtve nasilja i to u kratkom roku, kaže odvjetnica Zečević Šeparović.

 

 

 

"Kad se nazove u vrlo kratkom roku od 24 sata se donosi odluka o pružanju pomoći iz Fonda, iako bi se i tu država trebala pobrinuti za svoje građane u nevolji".

 

 

Kampanja prikupljanja sredstava traje do kraja srpnja, a središnji događaj je donacijska večer u Esplanadi 14. lipnja, s prijenosom uživo na RTL televiziji i nastupom poznatih hrvatskih glazbenih izvođača.

 

 

 

"Ponosna sam što je s nama Severina, ponosna sam što je s nama Jelena Rozga, grupa Pavel, grupa Detoru, Neno Belan, grupa Vatra. Sretna sam što će tu nastupiti neke moje kolegice glumice, koje su fenomenalne pjevačice; Vanda Winter, Iva Visković, Maja Posavec, to su veliki talenti. Imamo na kraju i jedno iznenađenje koje sada ne bih otkrivala", rekla je Veljača.

 

 

Svi koji žele pomoći, to mogu učiniti već sada pozivom na broj telefona.

 

 

 

"Broj je 0600 9003. Već je u ovom trenutku skupljeno oko 60 tisuća kuna, što je dovoljno za 10-20 slučaja. Neki simboličan cilj je milijun kuna, lijepo zvuči, međutim svaka žena kojoj pomognemo je za nas veliki uspjeh."

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com